Creativiteit

Toen ik vanmorgen achter mijn computer ging zitten, schreef ik op dat de tip voor meer positiviteit over creativiteit zou gaan. En toen ik daadwerkelijk zover was om de tip uit te gaan werken, kwam ik toch wel tot een verrassende conclusie. In de boeken over positieve psycholgie staat zeker wel geschreven dat creativiteit belangrijk is. Ook dat wanneer je meer welbevinden ervaart dat dit de creativiteit vergroot. Maar wat ik nog niet echt vond, is een mooie tip wat bijdraagt aan meer positiviteit in je leven door het inzetten van creatviteit. Dus ik heb dit keer wat meer werk verricht om een mooie tip te vinden. Dit keer daarom iets meer toelichting en achtergrond bij de tip.

Het tijdschrift Flow heeft een special gemaakt over mindfulness en creativiteit. In het artikel ‘Iedereen is creatief’ zijn een aantal vragen door Sir Ken Robinson beantwoord. Twee vragen heb ik hieronder opgenomen.

Wat is creativiteit? 

‘De basis is spelen met ideeën en plezier hebben in wat je doet. Maar het betekent ook dat je die ideeën heel gefocust uitwerkt en in hun beste vorm giet. Tijdens dat proces oordeel je kritsch over wat het beste werkt en waarom. Want creativiteit vergt ook vaardigheid, kennis en beheersing – of het nu gaat om dans, muziek, een schilderij maken of het oplossen van een ingewikkeld probleem op je werk. Bij elk creatief proces verleg je de grenzen van wat je weet door nieuwe mogelijkheden te onderzoeken’.

Waarom denken zo veel mensen dat ze niet creatief zijn?

‘Vanwege het hardnekkige misverstand dat je creatief of niet-creatief wordt geboren en daar verder weinig aan kunt doen – net als blauwe of bruine ogen. Maar het tegendeel is juist waar. Als iemand zegt dat-ie niet kan lezen of schrijven, ga je er niet van uit dat hij daar niet toe in staat is, maar dat het hem nooit is geleerd. Hetzelfde geldt voor creativiteit. Als mensen zeggen dat ze niet creatief zijn, denk ik dat ze gewoon nog niet hebben geleerd waar het eigenlijk om gaat. Kinderen zijn heel goed in het bedenken en maken van nieuwe dingen, maar wij perken dat steeds verder in. Mijn stelling is dat creativiteit in het onderwijs net zo belangrijk is als lezen en schrijven, we zouden het dezelfde status moeten geven. Maar helaas doen scholen het tegenovergestelde’.

En ik kom ook rondom creativiteit weer bij Brené Brown uit… Dit keer uit haar boek ‘Sterker dan ooit’. Hierin schrijft zij: ‘creativiteit legt wat we leren vast zodat het tot een gewoonte kan worden. Wat we leren gaat via ons hoofd via onze handen naar ons hart’ We zijn geboren makers en creativiteit is de ultieme daad van integratie – hoe we onze ervaringen in wezen opnemen’.

Creativiteit is voor mij de afgelopen jaren weer veel belangrijker geworden. Ook ik had de overtuiging dat ik niet creatief ben. Een aantal jaar geleden heb ik dat losgelaten. Ik pak nog steeds regelmatig mijn fototoestel omdat het mij ruimte geeft. Ik word er enthousiast van en het geeft mij energie. (De foto boven dit bericht is van mijn dochter. Van lang geleden…. Een wens van haar dat ik deze foto zou gebruiken. En dat was in die tijd een uiting van mijn creativiteit). Daarnaast vind ik het heerlijk om te lezen en daarin ook van alles met elkaar te verbinden. En tot slot ben ik gestart met handletteren. Dat helpt mij echt om even lekker bezig te zijn. En de lat leg ik voor mezelf niet hoog. Het hoeft niet perfect. Bezig zijn is voor mij daarin het meest belangrijke.

Hierbij de 10e tip voor meer positiviteit. Een tip waarin je vooral gaat DOEN! Veel plezier!

 

mamascoach wijnberger ede

Meld je aan en ontvang een keer per maand een inspiratiemail.

Meld je aan voor de maillijst en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van DeMamascoach.nl.

You have Successfully Subscribed!